m

Tempo The Concept

Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα που μας απασχολεί καθημερινά. Άπειρες έρευνες, μαγικές δίαιτες, σκευάσματα αλλά και τα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν με πληροφορίες και υποσχέσεις προκειμένου να επιτύχουμε μια γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους.

Τι είναι αυτό όμως που τελικά μας βοηθάει πραγματικά να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε;

Είναι γεγονός πως στην προσπάθεια για απώλεια λίπους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Αλλά τι γίνεται με την διατροφή;

Η κατανάλωση συγκεκριμένων θερμίδων την ημέρα ή η άσκηση με ημερήσιες καύσης θερμίδων φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Με το πρώτο σενάριο υποτίθεται ότι η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί μειώνοντας μόνο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ενώ το δεύτερο σενάριο υποθέτει ότι καταναλώνονται ελεύθερες θερμίδες αλλά καίγονται μέσω της άσκησης.

Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι η διατροφή είναι πιο σημαντική από την άσκηση για την απώλεια βάρους, αφού έρευνες δείχνουν πως η απώλεια βάρους στηρίζεται κατά 80% στην διατροφή και 20% στην άσκηση.

Πώς όμως καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα;

Κατά γενική ομολογία ζούμε σε ένα περιβάλλον που η αύξηση βάρους είναι πιο σύνηθες φαινόμενο από την απώλεια βάρους.

Τα δελεαστικά σνακ και το γρήγορο φαγητό υπάρχουν παντού.

Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι η κατανάλωση τέτοιου είδους θερμίδων χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσει την απώλεια βάρους μεσω της άσκησης.

Έτσι είναι ευκολότερο να αποφύγουμε την κατανάλωση περιττών θερμίδων σε πρώτο χρόνο παρά να προσπαθήσουμε να τις χάσουμε αργότερα μέσω της άσκησης. Κανείς δεν έχει χρόνο να ασκηθεί 30 επιπλέον λεπτά κάθε φορά που τρώει ένα ανθυγιεινό σνάκ. Είναι ευκολότερο να προσέξουμε τι θα καταναλώσουμε παρά να αυξάνουμε όλο και περισσότερο την ένταση και το χρόνο της άσκησης.

Όταν λοιπόν υπερεκτιμούμε την καύση θερμίδων από την δραστηριότητα και υποτιμούμε την κατανάλωση τους είναι σαν να υπονομεύουμε ακούσια την διαδικασία της απώλειας βάρους.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της έξτρα τροφής που θα καταναλώσουμε αλλά στη παρούσα φάση πρέπει να δώσουμε σημασία εξίσου και στην ποσότητα.

Δεδομένου ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση της προπόνησης μας, μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά μας να ασκηθούμε.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η διατροφή υπερνικά την άσκηση στην διαδικασία της απώλειας βάρους.

Άρα, μια διαίτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά συνδυασμένη με άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Όταν η άσκηση συνδυαστεί σωστά μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας και της στέρησης έχοντας έναν επιπλέον ρυθμιστικό παράγοντα στην διαδικασία της απώλειας βάρους.

Σίγουρα χρειάζεται αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται σε έναν ισορρόπημένο συνδυασμό που κάνει εξίσου ευχάριστη την διαδρομή με τον προορισμό.

Αν λοιπόν και για εσάς η απώλεια βάρους είναι κάτι περισσότερο από το να μειώνονται οι αριθμοί στη ζυγαριά συνδυάστε τη διατροφή με οποιαδήποτε μορφή άσκησης κερδίζοντας σημαντικά οφέλη για την υγεια, όπως ορθή καρδιακή λειτουργεία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και ψυχική υγεία.

Η άσκηση ανεβάζει τα επιπέδα των ενδορφινών στο σώμα. Ορμόνες που προκαλούν χαρά και έτσι μπορούμε ακόμα ευκολότερα να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Ο ισορροπημένος συνδυασμός διατροφής και άσκησης θα βοηθήσει περισσότερο να χάσουμε βάρος αλλά και μακροπρόθεσμα να το διατηρήσουμε.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου θα συμβάλει μελλοντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επίτευξη της μακροζωίας μεγιστοποιώντας έτσι και τα σημαντικά οφέλη της άσκησης.

Ελίνα Χαλόφτη

MSc Clinical Nutritionist Dietitian

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About
Μετάβαση στο περιεχόμενο